Banner
12.03.2003.


Gde radimo, koliko nas ima...
Sta radimo?
Ovih dana skoncentrisani smo na...
Slika govori vise od 1000 reci...
Saznajte sta uopsteno radimo i kako zivimo mi izvidjaci
Bez njih bi nam bilo mnogo teze...
Korisni linkovi, sponzori, zanimljivosti...
 

green hosting Dusan Devic

Ovaj sajt koristi green-based hosting,
koji čuva našu životnu sredinu.

Da li je u nasoj (IZVIDJACKOJ) organizaciji
dozvoljeno konzumiranje duvana i alkohola?

IZVIDNISTVO je od svog osnivanja (1907) bilo u funkciji zdravlja mladih. Stoga je NEZAMISLIVO da clanovi nase organizacije mogu da puse i piju. Predhodni tekst i slike su vam dovoljno rekli o tome - da su duvan i alkohol STETNI PO ZDRAVLJE ljudi, a narocito dece! Kako je onda moguce i zamisliti da se u nasoj organizaciji moze pusiti i piti alkohol? Da bi se predupredila ta posast kod nas u jednom od nasih IZVIDJACKIH ZAKONA - klik (na kojima, pored ostalog, pociva SCOUTIZAM u svetu) - regulisano je i to pitanje.
Kao sto ste videli nas TRECI IZVIDJACKI ZAKON glasi: 3. Izvidjac je cestit, uctiv i kloni se stetnih navika.

A sta sve podrazumevamo pod STETNIM NAVIKAMA? Pored ostalog, medju najvaznijima je - da izvidnik ne konzumira:
- duvan (DA NE PUSI),
- alkohol (DA NE PIJE) i
- razne opijate (DE SE NE DROGIRA).

Sve je to NEZAMISLIVO i, naravno - ZABRANJENO u nasoj organizaciji!
Ako bi neko i pokusao to da cini - po nasim zakonima i po nasem izvidnickom MORALU trebao bi ( tacnije ...MORAO) biti iskljucen iz naseg Saveza! To je sasvim logicno jer :
- TAKO CINE SVE RELEVANTNE SCOUTSKE ORGANIZACIJE U SVETU tj. one u kojima se neguje PRAVO izvidnistvo!
- To bi znacilo - da taj nas clan (koji pusi, pije ili se drogira) tim svojim negativnim licnim primerima - BRUKA nasu organizaciju!
A onome koji to cini - NIJE MESTO U NJOJ!

U vreme kada su na najznacajnijim rukovodecim funkcijama u nasem Savezu bile osobe sa najvisim stepenom obrazovanja (sto sada nije slucaj) i moralnim integritetom - to se NIKADA nije desavalo! Na zalost danas nije tako i zato je nas web sajt NAJVECI POBORNIK POSTOVANJA IZVIDJACKIH ZAKONA I ZAVETA U NASEM SAVEZU tj. "CUVAR VATRE IZVIDNISTVA SRBIJE!" A uz sve to dajemo, pre svega - SVOJ LICNI POZITIVNI PRIMER DECI = u nasoj redakciji NIKO ne pusi i ne pije, a u nasem odredu je NASTROZIJE ZABRANJENO pusenje, pijenje piva ili sl.

Zbog svega toga imamo velikih problema sa rukovodstvom naseg Saveza koje smatra (to njegovi clanovi permanentno dokazuju licnim NEGATIVNIM primerom) - da se u izvidnistvu SRBIJE MOZE - PUSITI I PITI tj. da je NEPOSTOVANJE IZVIDJACKIH ZAKONA UOBICAJENA STVAR KOD NAS !!!???
Sa takvim nacinom razmisljanja Uprava naseg odreda i redakcija ovog sajta - NIKADA SE NECE SLOZITI!! Pokusavamo svojim angazovanjem i markiranjem negativnih primera (klik) da predupredimo takve stvari u SIS, ali je to "sizisov posao", jer je majorizacija onih koji tako ne misle prevelika. No, nas to nece pokolebati i mi od naseg truda za dobrobit dece i organizacije - nikada necemo odustati !!!

Pre svega zato - jer se pusenjem i pijenjem u uniformi izvidjackoj na sebi :
- BRUKA ova najbolja drustvena organizacija na svetu!
- DECI, nasim najmladjim clanovima - DAJE POGUBAN I VEOMA LOS LICNI PRIMER od rukovodilaca, koji bi po pravilu trebali i MORALI biti njihov uzor! A kakav je to uzor koji pred decom, u izvidjackoj uniformi i marami oko vrata - PIJE I PUSI !??? Naravno da je NIKAKAV i to je velika SRAMOTA za nasu organizaciju te takve osobe - NIKAKO ne bi trebale imati mesta u njoj!
- Daje veoma los primer i poruka RODITELJIMA DECE, prosvetnim radnicima, drzavnim organima i ostalima - da ovo nije dobra organizacija za njihovu decu. A to - NIJE TACNO, jer je izvidnicka organizacija NAJBOLJA od svih, ali takvi rukovodioci u njoj TO DEFINITIVNO NISU!

23.09.2010.
Zbog sve veceg nepostovanja izv. zakona na nasim sastancima, akcijama, taborima, zimovanjima i sl. doslo je do RAPIDNOG osipanja clanstva (narociti najbolje dece - odlicnih djaka i studenata) i za 8 godina je od 154 odreda u Srbiji sada spalo na pedesetak (!??), a i od tog broja su dve trecine virtuelnih tj. koji se po izvidnickim pravilima NIKAKO ne mogu nazvati odredi!

Naravoucenije i savet nase redakcije:

DECO, CLANOVI NASE ORGANIZACIJE !!!
MOLIMO VAS (!!!)
- DA NE PUSITE,
-
DA NE PIJETE PIVO (ili bilo sta drugo sto u sebi sadrzi i najmanje alkohola!),
- DA SE NE DROGIRATE,
JER JE SVE TO POGUBNO ZA VASE ZDRAVLJE, A OD NJEGA NEMA NICEG VAZNIJEG NA SVETU!!!
..................................
Redakcija


 

fp Posaljite nam e-mail FP homepage
Sajt je optimizovan za rezoluciju ekrana 1024x768 px. *** vrh strane
Izrada sajta: DD

Povratak na pocetnu stranicu Posaljite nam e-mail Mapa sajta